Tenzijski glavoboli so podcenjena tegoba

Tenzijski glavoboli se redno pojavljajo pri večini prebivalstva. To ne povzroča velikega trpljenja samo prizadetim, ampak ima zaradi odsotnosti z dela tudi velike gospodarske posledice. Kljub temu je stanje še vedno podcenjeno. Tenzijske glavobole bi morali jemati enako resno kot migrene in druge oblike glavobola. Kako se jih lahko znebite? Kaj jih povzroča?

Deli s prijatelji:

Kaj povzroča tenzijske glavobole?

Do 78 odstotkov vseh Evropejcev ima vsaj enkrat v življenju obojestranski top, stiskajoč glavobol. Evropa je zato celina z najvišjo incidenco tenzijskega glavobola.1 Kako nastanejo? Te glavobole povzroči napetost v mišicah, zlasti vratu in ram. Točnega vzroka končne bolečine ne poznamo. Strokovnjaki menijo, da imajo bolniki s tenzijskim glavobolom bolj občutljive mišice glave.
Gre za součinkovanje več dejavnikov, med drugim:

 • čustvenega stresa,
 • strahu in tesnobe,
 • pomanjkanja spanja,
 • slabe drže in
 • enostranske napetosti v mišicah hrbta (npr. zaradi dolgotrajnega sedenja v pisarni).

Vse to lahko poveča mišično napetost. Ob pogostem pojavljanju lahko to povzroči aktivacijo centrov za bolečino v možganih. Ob povečani občutljivosti za bolečino to zmoti obdelovanje bolečine v telesu. To prepreči, da bi se zaznava telesa o napetosti mišic obdelovala v ozadju. Namesto tega je prepoznana kot bolečinski dražljaj.

Simptomi

Blag do zmeren glavobol

Zdravljenje

Protibolečinska sredstva brez recepta, npr. tablete Aspirin®, vzdržljivostni trening, tehnike sproščanja, masaže

Vzrok

Čustveni stres, pomanjkanje spanja, slaba drža

Tenzijski glavoboli in njihovi simptomi

Večina glavobolov zaradi tenzije se kaže z naslednjimi simptomi: Zagon akutnega tenzijskega glavobola lahko traja od 30 minut do več dni. Številni bolniki opisujejo blag do zmeren občutek pritiska na glavo, kot če bi prihajal od zunaj. Tenzijski glavoboli se pogosto začnejo v vratu in od tam pomaknejo prek lobanje. V splošnem se pojavijo v obeh polovicah lobanje.

Razlikovanje od migrene se lahko sprva zdi težko, vendar bi moralo glede na nekatere značilnosti hitro postati jasno:

 

Tenzijski glavobol

Migrena

 • obojestransko
 • običajno enostransko
 • tiščeča ali natezajoča bolečina (občutek, kot da bolečina pritiska na glavo od zunaj)
 • utripajoča bolečina
 • blage do zmerne jakosti
 • bolečina je običajno huda
 • telesna dejavnost je še vedno mogoča in lahko celo zmanjša simptome
 • telesna dejavnost je skoraj nemogoča, poslabša simptome
 • blagi pridruženi simptomi, kot je občutljivost na hrup ali svetlobo, vendar brez slabosti in bruhanja
 • pridruženi simptomi, kot so slabost, bruhanje, občutljivost na hrup ali svetlobo, motnje vida, motnje govora, motorični izpadi

 

Simptome tenzijskega glavobola je treba nadalje razlikovati: Epizodični tenzijski glavoboli trajajo do 14 dni na mesec in so daleč najpogostejša vrsta glavobola. Če pa ima bolnik glavobole vsaj 15 dni na mesec vsaj 3 mesece (tj. vsaj 180 dni na leto), je to redka kronična oblika tenzijskega glavobola. Tovrstni tenzijski glavobol pomeni nastanek bolečinskega spomina: prilagodi se struktura živčevja, živčne celice končno postanejo bolj občutljive kot pri zdravi osebi in prenašajo bolečinske signale v možgane tudi, kadar skoraj ni (ali ni) dražljajev. Opisana je bila genetska predispozicija za kronični tenzijski glavobol s trikratnim tveganjem pri sorodnikih v prvem kolenu.

Tenzijski glavobol 8

Tenzijski glavobol se pojavlja v vseh starostnih skupinah: prvič se običajno pojavi v starosti 28 let.2

Kako se znebiti tenzijskih glavobolov

Za lajšanje glavobolov, ki jih povzroča napetost, in preprečevanje njihove kroničnosti je potrebno ustrezno zdravljenje. Učinkovito zdravljenje vključuje pregled vseh drugih mogočih vzrokov glavobola, npr. okužb, visokega krvnega tlaka in zdravil. Ko zdravnik izključi druge vzroke ali bolezni, se lahko bolnik začne spoprijemati s tenzijskim glavobolom. To običajno vključuje:

 • učenje tehnik relaksacije,
 • šport in vzdržljivostni trening za zmanjševanje napetosti (npr. plavanje, tek),
 • zmanjševanje stresa,
 • masaže in
 • uporabo mraza ali toplote (npr. hladilne blazinice ali vzglavnik, napolnjen s češnjevimi koščicami).

Vse te metode zmanjšujejo tenzijske glavobole in lahko celo pomagajo preprečiti njihovo ponovitev. Pri akutnih simptomih so lahko potrebna protibolečinska zdravila. Samozdravljenje omogoča zdravljenje blagih do zmernih glavobolov z zdravili brez recepta.3 Ljudje, ki imajo tenzijske glavobole, se lahko tako pogosto zdravijo sami in hitro ublažijo svoje simptome.

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin Migran ali Aspirin® Direkt? Kateri je pravi izdelek zame?

 

Tenzijski glavobol 9
 1. Samozdravljenje in zeleni recept, http://www.aponet.de/die-apotheke/selbstmedikation-gruenes-rezept.html (pridobljeno 15. 5. 2013).
 2. Sahler K (2012), Epidemiology and cultural Differences in tension-type headache, Curr Pain Headache Rep, 16: 525–532.
 3. Göbel H (2012), Kopfschmerz vom Spannungstyp. V: Die Kopfschmerzen, Ursachen, Mechanismen, Diagnostik, Therapie 2012, Springer Verlag Berlin Heidelberg, 3. izdaja.