Bolečine, vrste bolečin in zdravila za lajšanje bolečin | Aspirin®

 

 

Akutne bolečine in vrste bolečin

Ker je bolečina opozorilni signal telesa, ne smete nikoli prezreti različnih vrst bolečin, kot so glavobol, bolečine v hrbtu ali migrena. Spodaj je na voljo pregled najpogostejših vrst bolečin in najpogostejših zdravil za lajšanje bolečin.

Bolečine – ampak zakaj?

Bolečina je izjemno pomembna za zdravje. Samo če nam telo zmore z bolečino sporočiti, da je z njim nekaj narobe, lahko ustrezno ukrepamo, tako da težavo zdravimo ali se izognemo sprožilcu. Če bi lahko denimo položili roko na vroč štedilnik, ne da bi čutili bolečino, bi kar naprej imeli hude opekline in prizadeta roka ne bi bila več uporabna. Ker pa stik s kuhalno ploščo povzroči močno bolečino, takoj umaknemo roko, da preprečimo nadaljnje poškodbe. Mednarodno združenje za preučevanje bolečine zato bolečino opredeljuje kot neprijetno senzorično ali čustveno izkušnjo, ki je ali bi lahko bila povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva.

Kako nastane bolečina v takšni situaciji? Če živčne celice na določenem delu telesa nekaj stimulira (npr. mraz, poškodba ali vnetje), pošljejo signal v možgane, primarni nadzorni center telesa. Možgani sporočilo pregledajo, »prevedejo« v zaznavno bolečino in po potrebi zagotovijo ustrezno reakcijo. Reakcije so različne; lahko denimo prenehate opravljati trenutno dejavnost ali pobegnete pred vzrokom bolečine.

Katere vrste bolečin so pogoste?

Bolečina 5

Glavobol

Bolečina 6

Migrena

Bolečina 7

Bolečine v križu

Bolečina 8

Bolečine v vratu

Bolečina 9

Bolečine v mišicah in sklepih

  Strokovnjaki menijo, da obstaja več kot 350 različnih vrst glavobola. Vzroki zanje so lahko enako raznoliki. Glavobola ne povzročajo možgani sami, temveč sosednja območja, ki so občutljiva za bolečino, na primer možganske ovojnice in krvne žile. Preberite, kako se razvije akutna bolečina, kaj jo lahko sproži in zlasti kaj dejansko pomaga proti glavobolu.


  PREBERITE VEČ O GLAVOBOLU
   

  Pri številnih bolnikih z migreno se pred epizodo migrene pojavijo znanilci. Ti lahko vključujejo utrujenost, epizode nenasitnega apetita, živčni nemir, občutljivost za hrup ali pogosto zehanje. Pred fazo dejanskega glavobola se lahko pojavijo simptomi avre. To so pogosto motnje vida, omotica ali povečana občutljivost za svetlobo. Tukaj opisujemo, kaj storiti ob bližajoči se epizodi, kako se razvije migrena in obetavne metode zdravljenja.


  PREBERITE VEČ O MIGRENI
   

  Bolečine v vratu ali napetost v vratu so lahko simptomi stresa ali pa so vzroki drugje. Po navadi pripeljejo do glavobola ali slabe drže, kar posledično vpliva na celoten mišično-skeletni sistem. Ukrepanje proti bolečinam v vratu v trenutku, ko se pojavijo, lahko pomaga preprečiti morebitne nadaljnje težave. Preberite o možnih razlogih za napetost v vratu in o tem, kaj storiti.


  PREBERITE VEČ O BOLEČINAH V VRATU
   

  Večne težave s hrbtom: bolečine v hrbtu so postale res pogosta bolezen. Imata jih več kot dve tretjini ljudi, pri čemer vsak deveti trpi vsakodnevne akutne bolečine (raziskava iz Nemčije). Vendar je priporočljiva previdnost, saj niso vse bolečine v hrbtu enake. Poučite se o različnih vrstah bolečin, ki se lahko pojavijo v hrbtu, kako ugotoviti njihov vzrok in kako se jih znebiti.


  IZVEDITE VEČ O BOLEČINAH V KRIŽU
   

  Te so pogosto znak preobremenitve in nepravilne porazdelitve obremenitve. Telo običajno razvije bolečine v sklepih in mišicah kot odziv na preobremenitev mišično-skeletnega sistema. To bolečino je treba obravnavati kot opozorilni signal, da se morate malo ustaviti. Kaj pa lahko naredite, če si nikakor ne morete privoščiti odmora ali če se takšna bolečina pojavi brez kakršnega koli zaznavnega razloga?


  PREBERITE VEČ O BOLEČINAH V MIŠICAH IN SKLEPIH
   

  Katero zdravilo za lajšanje bolečin izbrati?

  Bolečina 10

  Če iščete zdravilo za lajšanje bolečin, ki se dobi brez recepta, se vam izbira morda zdi preprosto prevelika. Na trgu je na voljo veliko različnih izdelkov, oblik odmerjanja in blagovnih znamk. Vendar ne pustite, da bi vas številne različne oznake zmedle. Ob natančnejšem pogledu boste ugotovili, da se proti bolečinam uporablja zgolj peščica učinkovin. Spodaj je na voljo pregled lastnosti najpogostejših učinkovin v teh zdravilih.

   

  Lastnosti

  Acetilsalicilna kislina

  Paracetamol

  Ibuprofen

  Naproksen

  Analgetik

  check
  check

   

  check
  check

  Antipiretik

  check
  check
  check
  check

  Protivnetna učinkovina

  check

  -

  check
  check

   

  Razlog dokazanega in zanesljivega učinka izdelkov Aspirin® je acetilsalicilna kislina. Odkrijte, kako deluje Aspirin® 500 mg

  Če niste prepričani, katero zdravilo za lajšanje bolečin je primerno za vas ali od kod natančno izvira bolečina, se o tem pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom. Podrobno vas bo pregledal in vam svetoval, kaj storiti glede simptomov.