Vzroki, simptomi in možni načini lajšanja glavobola v rafalih:

Glavobol v rafalih, imenovan tudi Bing-Hortonov sindrom, opisujejo kot trgajoč, prebadajoč, kljuvajoč in skrajno boleč. Številni bolniki imajo že dolgo zgodovino trpljenja za seboj, preden jim postavijo diagnozo. Seznanite se z vzroki, simptomi in možnimi načini lajšanja glavobola v rafalih.

Deli s prijatelji:

Glavobol v rafalih: Simptomi

Za glavobol v rafalih je značilno enostransko pojavljanje zlasti v področju očesa in senc. »Grozd« pomeni kopičenje. Izraz se je pojavil zato, ker se glavobol v rafalih več tednov ali mesecev, npr. spomladi ali jeseni, pojavlja redno in pogosto, nato pa za nekaj časa popolnoma izgine. Glavobol v rafalih so včasih imenovali tudi Bing-Hortonov sindrom. Enostranski glavobol v rafalih je običajno najmočnejši v predelu očesa in lahko seva celo v čeljust ali zatilje.
Za glavobol v rafalih so značilni tudi naslednji simptomi:

  • rdeče ali solzno oko na boleči strani,
  • povešena veka,
  • zamašen nos ali izcedek iz nosu,
  • vznemirjenost,
  • povečano znojenje obraza.

Zagon glavobola traja od 15 minut do 3 ure. Pogosto se pojavlja ob istem času med spanjem in zbuja bolnika. Presledek med napadi je lahko dolg od dveh dni do nekaj ur. Ko faza glavobola pojenja, se pogostost zagonov zmanjšuje, dokler popolnoma ne izginejo, po nekaj mesecih ali letih pa se ponovijo. Razmerje med prizadetimi moškimi in ženskami je 1 : 3.

Zaradi podobnosti z drugimi vrstami glavobolov, npr. migreno, ostane glavobol v rafalih pogosto dolga leta neprepoznan. To je za obolele še posebna težava, saj bolečina močno prizadene njihovo kakovost življenja. Med zagonom so komajda sposobni dela, dolgoročno pa jih ogrožata invalidnost in depresija.

Simptomi

Enostranski glavobol, rdeče ali solzno oko, povečano znojenje obraza

Zdravljenje

Vdihavanje čistega kisika, zdravila proti migreni

Možni sprožilci

Alkohol, nikotin, svetlobni dražljaji, nekatera živila

Glavobol v rafalih 6

Kaj povzroča glavobol v rafalih?

Vzrok glavobola v rafalih kljub pogostosti še ni pojasnjen. Glavobol v rafalih se običajno pojavi okrog 29. leta starosti. Pri nastanku bolečine je verjetno udeležen del možganov, ki se imenuje hipotalamus. Hipotalamus med drugim uravnava ritem spanja in budnosti. Pojavljanje glavobola v rafalih v zagonih bi morda lahko razložili z motnjami tega možganskega predela.

Kot pri vseh vrstah glavobolov sprožijo tudi zagone glavobola v rafalih določeni dejavniki. Taki dejavniki bi lahko bili alkohol ali nikotin, pa tudi svetlobni dražljaji ali hrana, npr. ribe ali mlečni izdelki.

Kako je mogoče glavobol v rafalih lajšati?

Glavobola v rafalih danes še ne znamo pozdraviti. Z zdravljenjem lahko zmanjšamo jakost in pogostost zagonov.

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin® Migran ali Aspirin® Direkt? Kateri je pravi izdelek zame?

Glavobol v rafalih 8
  1. Gaul, Charly et al: Patientenratgeber Kopfschmerzen und Migräne, 2., pregledana in razširjena, izdaja, 2014; ABW Wissenschaftsverlag Berlin
  2. Leitlinie Clusterkopfschmerz und trigeminoautonome Kopfschmerzen
    (Smernice za glavobol v rafalih in glavobol trigeminalnega avtonomnega živčevja), objavila Komisija za smernice Nemškega nevrološkega društva (Kommission Leitlinien der Deutschen Gesellschaft für Neurologie), 2015