Kaj pomaga pri ubijalskem glavobolu po prekrokani noči?

Nočne zabave, poroka, pustovanje in rojstnodnevne zabave so le nekatere priljubljene priložnosti, da nazdravimo s kozarcem penine ali steklenico piva. Iz enega kozarca jih hitro nastane več, kar lahko povzroči, da je prebujanje naslednje jutro izredno neprijetno. Slabost in glavobol zaradi prekrokane noči pogosto trajata ves naslednji dan. Seznanite se s tem, kako si pomagati ob glavobolu zaradi preveč popitega alkohola.

Deli s prijatelji:

Zakaj se pojavi glavobol zaradi alkohola? 

Glavoboli po pitju alkohola so dobro znan pojav. Toda znanstveniki še vedno ne poznajo natančnih vzrokov mačka. Verjetno gre za kombinacijo različnih učinkov alkohola v telesu: 

  • Jetra razgrajujejo alkohol. Razgradni produkti povečajo nastajanje urina, ob čemer telo izgublja vodo. Glavni vzrok mačka po zaužitju prevelike količine alkohola je dehidracija.
  • Telo izgublja z urinom tudi pomembne minerale, npr. magnezij in kalij. Pomanjkanje mineralov nato povzroči značilen glavobol zaradi mačka.
  • Nekatere alkoholne pijače vsebujejo mešanico različnih koncentracij alkohola. Te lahko med drugim najdemo v viskiju, vinu in sadnih žganih pijačah, povzročajo glavobole zaradi mačka.

V splošnem alkohol povzroči razbijajoč glavobol, podoben migreni, in druge neželene učinke, npr. slabost, omotico in utrujenost.
 

Simptomi

Pogosto razbijajoč, migreni podoben glavobol

Zdravljenje

Pijte veliko vode in zaužijte manjši obrok

Vzrok

Čezmerno uživanje alkohola

Aspirin® za glavobol po prekrokani noči

Analgetiki lahko hitro olajšajo glavobol po naporni noči. Aspirin® z učinkovino acetilsalicilno kislino je učinkovit proti glavobolu po prekrokani noči. Aspirin® začne delovati hitro in lahko olajša glavobol.

Kaj še pomaga pri mačku?

Praktično vsakdo ima svoje mnenje o tem, kaj najbolj pomaga pri mačku. Ne glede na to, koliko domačih sredstev in nasvetov nekdo uporabi, da bi se izognil glavobolu zaradi mačka, pa se lahko maček po nekaj kozarcih alkoholnih pijač pojavi pri vsakomur. Naslednji nasveti lahko vseeno zmanjšajo učinke:

  • Alkoholnih pijač nikoli ne uživajte na prazen želodec. Pri tem je najboljša posebej mastna hrana. Čeprav bo to nekoliko upočasnilo absorpcijo alkohola, bo alkohol prej ali slej vstopil v kri, čemur bo sledil maček. Zato rajši zaužijte lahko hrano, npr. testenine z omako z malo maščobami ali umešana jajca, da preprečite sunkovit učinek alkohola v telesu, obenem pa tudi zaščitite prebavila.
  • Poleg alkohola pijte veliko vode, da nadomestite izgubo tekočine. Idealno naj vsakemu kozarcu alkohola sledi kozarec vode. Ravnovesje mineralov podprite z oreški ali slanimi palčkami.
  • Dobro zdravilo za mačka je polnovreden obrok naslednje jutro. Veliko pijte in uživajte hrano, bogato z ogljikovimi hidrati, npr. burek, štručke kruha, in slano hrano, npr. olive ali feta sir.
  • Pojdite na svež zrak. To vas bo napolnilo z energijo in iz vaše glave pregnalo občutek zmedenosti.

Glavobol zaradi mačka nedvomno pomeni, da ste zaužili preveč alkohola. Najboljši ukrep je seveda, da alkohola ne uživate čezmerno. Poleg mačka ima alkohol škodljive dolgotrajne učinke na telo, npr. poškodbo jeter, srčno popuščanje ali poškodbo živcev.
 

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500mg, Aspirin® Migran ali Aspirin® Direkt? Kateri je pravi izdelek zame?

Macek 8