Prehlad pogosto spremljajo bolečine v telesu

Poleg nahoda, bolečine v grlu, vročine in splošnega slabega
počutja se lahko kot simptom prehlada (gripi podobne okužbe)
pojavijo bolečine v celem telesu. Gripa prav tako pogosto
povzroči bolečino v rokah in nogah. Preberite si več o vzrokih in
zdravljenju bolečin v telesu.

 

 

Deli s prijatelji:

Zakaj prehlad povzroči, da vas vse boli? 

Bolečine v telesu zaradi prehlada so pravzaprav pozitiven znak, saj kaže na dejavnost telesa pri spoprijemanju s virusi. Telo med okužbo z virusi prehlada sprošča posebne prenašalce, vključno s prostaglandini. Čeprav so nujno potrebni za delovanje imunskega sistema, sprožajo tudi bolečinske dražljaje v živčnih celicah.

Bolečine v telesu se zaradi prehlada običajno pojavijo en ali dva dni po okužbi. Značilna bolečina je

  • Boleče zategovanje v nogah ali rokah in hrbtu,
  • ki ga bolnik zaznava v različni jakosti in
  • se lahko pojavi pri vsakem gibu, prav tako pa tudi v mirovanju, npr. pri sedenju ali ležanju.

Te simptome pogosto pogovorno imenujemo bolečine v mišicah (mialgija) ali 'musklfiber'. Razlog je morda to, da se bolečine v mišicah in sklepih čuti podobno kot boleče mišice po športu oziroma naporu.

Lajšanje prehlada in bolečin v telesu

Bolečine v telesu lahko močno ovirajo bolnikov vsakdan, tako kot bolečina v žrelu, vročina ali drugi simptomi pri gripi podobni okužbi. Za lajšanje bolečine v telesu se uporabljajo različna domača sredstva. Med ta spadajo:

  • Polaganje toplih obkladkov na boleče predele telesa. Ti morajo imeti približno 20 stopinj in se lahko uporabljajo od 10 do 15 minut večkrat na dan.
  • Topla kopel za toploto in sprostitev. Imunski sistem lahko dodatno podprete z dodatki, ki spodbujajo krvni obtok, npr. smrekovimi vršički. Če imate vročino, se ne kopajte.
  • Koristi lahko tudi pitje obilo vročega čaja. Zaradi blagodejnih in protivnetnih učinkov se priporočajo cvetovi kamilice, cvetovi lipe ali ingverjev čaj.

Dobra alternativa ali dopolnilo dokazanim domačim pripravkom so lekarniška protibolečinska sredstva. Ta so običajno naprodaj kot posebni izdelki za lajšanje simptomov prehlada. Zdravila, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino, npr. Aspirin® Plus C, dokazano lajšajo simptome bolečega grla, bolečin v mišicah in sklepih, ter znižujejo vročino.

 

Vzrok

Bolečine v telesu pogosto povzroči prehlad ali gripa

Vroča kopel

Prinese toploto in sprostitev

Obilno uživanje tekočine

Zeliščni čaji lahko delujejo blagodejno

Zdravila za lajšanje bolečin

Ublažijo bolečino

 

Bolečine v telesu 6

Kdaj zaradi prehlada in bolečine v telesu obiskati zdravnika?

Bolečine v telesu, ki se pojavijo v povezavi s prehladom, običajno minejo po nekaj dneh. Če ne minejo, se posvetujte z zdravnikom. Podobno velja tudi za visoko vročino (39 stopinj Celzija ali več), močno znojenje in občutek čezmerne utrujenosti.

Opomba: Neobičajno hude bolečine v telesu lahko pomenijo gripo. Razlikovanje prehlada in gripe je včasih težko. Vzrok lahko razjasnite z obiskom pri zdravniku.

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin® Direkt ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?

Bolečine v telesu 8