Bolečina v vratu | Aspirin®

Bolečina v vratu: ni nepomembna.

Delo za računalnikom, potovanja z avtomobilom in dolgi večeri pred televizijo pomenijo, da veliko časa preživimo sede. To povzroča napetost in bolečino, ki nas spodbujata k prisilni in zaščitni drži, kar ustvarja začarani krog. Prisilna drža pogosto še okrepi napetost vratu in povzroči še hujšo bolečino. Bolečino v vratu lahko povzročijo ali poslabšajo tudi drugi vzroki.

Deli s prijatelji:

Na kratko o vzrokih bolečine v vratu

Na vrat in hrbet lahko škodljivo vplivajo različni dejavniki. Najpogostejši vzroki so:

 • mišične napetosti,
 • poškodbe,
 • vnetja ali revmatske bolezni,
 • hrbtenične blokade,
 • zdrs medvretenčne ploščice
 • osteoporoza (izguba kostne mase)

Vzroki bolečine v vratu se ne pojavijo vedno nenadoma. Bolečina lahko nekaj časa ostane neopažena. En sam napačen gib ali hladen piš pa je vse, kar je potrebno, da nenadoma vzplamti.

Simptome lahko povzročijo tudi številni drugi vzroki:

 • nepravilno dvigovanje bremen,
 • neroden gib, npr. pri športu,
 • napor, napetost ali napačna drža med spanjem.

To so najpogostejši vzroki, zaradi katerih se bolečina akutno izrazi.

Sodobni življenjski slog kot vzrok bolečine v vratu

Danes imajo težave z bolečino v vratu in hrbtu številni. K temu neposredno prispeva naš sodobni življenjski slog. V nasprotju s starejšimi generacijami se sodobni človek komaj kaj giblje. Brez zadostnega gibanja nimamo stabilnega mišičja. Šibko mišičje potem ne more zadovoljivo podpirati in razbremenjevati hrbtenice, kar povzroča bolečino v hrbtu. To se sprva pokaže kot napet vrat, pozneje pa lahko kot huda bolečina v vratu. To je opozorilni signal, ki ga ne smete prezreti.

Poleg pomanjkanja gibanja je večina ljudi izpostavljena tudi enostranskim telesnim obremenitvam in slabi drži. Večurno sedenje na delovnem mestu, opravljanje neergonomskega dela za računalnikom ali strmenje v mobilni telefon (»vrat mobilnega telefona«) lahko prav tako povzroči napetost vratu in druge simptome.

Dolgotrajna slaba drža ali enostranski stres lahko povzroči ukleščenje živca v vratu, rami ali predelu hrbta. To se pogosto pokaže s hudo bolečino v hrbtu, napetostjo mišic ali odrevenelostjo.

Bolečina v vratu 6

Nasvet: Bolečina v vratu pogosto povzroči prisilno držo, zaradi katere postane sčasoma bolečina še hujša. Aspirin® 500mg  lahko ublaži bolečino in posledično sami sprostimo prisilno držo.

Bolečina v hrbtu kot sprožilec glavobolov

Napetost vratnih mišic se pogosto pokaže kot bolečina v vratu, ki lahko seva v vrat ali rame. Boleč lahko postane vsak premik glave ali vratu. Napetost mišic vratu lahko povzroči dodatne težave. Glavobole, ki jih povzroči bolečina v vratu, običajno imenujemo tenzijski glavobol.

Bolečina v vratu je lahko tudi simptom, ki spremlja migreno. Prisotne so lahko tudi težave s krvnim obtokom ter bolečina v rokah in nogah. Včasih je bolečina v vratu tako huda, da povzroči slabost ali bruhanje.

Bolečina v vratu je spremljevalni simptom bolezni

Bolečine v vratu ali hrbtu ne povzročijo vedno napete mišice. Lahko je tudi simptom revmatskih bolezni ali okužb v predelu glave in vratu. Akutnim simptomom so potem pogosto pridružene vročina, togost in omejena gibljivost glave.

Bolečina v vratu se lahko kot spremljevalni simptom pojavi tudi pri osteoporozi (atrofija kostnine) ali vnetju medvretenčnih ploščic in vretenc. Vendar je tudi v tem primeru le eden od simptomov. Vnetje vretenc na primer pogosto spremlja vročina, glavobol, ali utrujenost.

Bolečina v vratu 7
Stres

To je eden od glavnih vzrokov napetosti

Gretje

Gretje v kombinaciji z masažami sprošča blokade

Zdravila za lajšanje bolečin

Omogočajo razbremenitev in premik iz prisilne drže

Preprečevanje

Pri sedenju pazite na svojo držo

Mentalni stres kot vzrok bolečine v vratu

Mentalni stres je kot možni vzrok bolečine v vratu pogosto prezrt. Do težav s hrbtom lahko na primer privedejo slabo delovno ozračje, zaskrbljenost glede dela ali stres. Naše telo ob stresu sprošča adrenalin. Ta mehanizem pripravi mišice za boj ali beg. Za pričakovani ogromen mišični napor je nato potrebno zvišanje ravni adrenalina. Ker danes te moči ne uporabljamo več v celoti, adrenalin ostane v telesu, kjer povzroča napetost in druge simptome.

Bolečina v vratu 9

Naša vratna hrbtenica ima pomembno nalogo: z okoliškim mišičjem nosi težo naše glave, ki navsezadnje tehta približno od pet do šest kilogramov.

Kako ravnati ob bolečini v vratu?

Pred začetkom jemanja zdravil ali terapije za bolečino v vratu je treba ugotoviti njen vzrok. Zdrsnjena medvretenčna ploščica se na primer ne more zdraviti s toploto ali protibolečinskimi sredstvi. Tak primer mora obravnavati zdravnik. Potreben je lahko celo kirurški poseg.

Bolečine v vratu pa pogosto ne povzroči bolezen ali poškodba. Na okrepitev ali oslabitev bolečine večinoma vpliva zlasti način življenja. Ukrepi morajo biti zato usmerjeni tudi v obvladovanje simptomov.

 • Bodite telesno dejavnejši. Na to še posebej pozabljajo ljudje, ki pri delu veliko časa sedijo. Šport je več kot le prostočasna dejavnost. Ima tudi dolgoročen pozitivni učinek na vaše zdravje.
 • Poskrbite za ergonomsko držo. Tudi to je še posebej pomembno za ljudi, ki pri delu sedijo. Druga ranljiva skupina so tisti, ki veliko prostega časa preživijo sedeč za računalnikom.
 • Simptomi, povezani z vratom, se pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki pri spanju ležijo neprimerno. Lahko imajo pretrd vzglavnik ali premehko vzmetnico. Vratna hrbtenica ponoči ne sme biti v neudobnem položaju. Nasvete o tem poiščite v ustreznih specializiranih prodajalnah.
 • Naučite se sproščati. Zmanjšajte stres, ki je glavni dejavnik bolečine v hrbtu in tenzijskih glavobolov. To zahteva prilagoditev načina življenja. Razmislite, kaj lahko spremenite v svojem vsakdanu.

Ukrepi za lajšanje bolečine v vratu

 • Akutno bolečino v vratu je najbolje zdraviti s toploto. Pomagajo lahko tudi blazinica, napolnjena s češnjevimi koščicami, kopel ali curek tople vode pod prho.
 • Masaža ram do vratu odpravlja blokade in sprošča napete mišice.
 • Vzamete lahko tudi protibolečinsko sredstvo, na primer tableto Aspirin® z učinkovino acetilsalicilno kislino. Če ublažite bolečino, se lažje izognete prisilni drži in so telovadba in protiukrepi manj neprijetni
Bolečina v vratu 10

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500mg, Aspirin® Direkt ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?

 1. Casser, Hasenbring, Becker, Baron, 2016: Rückenschmerzen und Nackenschmerzen