Vzroki in zdravljenje bolečin v mišicah

V človeškem telesu je več kot 650 mišic, od katerih lahko vsaka
boli drugače. Vzroki za bolečino segajo od napetosti do vnetja
mišic, krčev ali naprezanja in so prav tako raznoliki kot možni
načini zdravljenja. Mišična bolečina se pojavlja zlasti v vratu,
ramenih in hrbtu. Napet oz. zategnjen hrbet pogosto zamenjujejo
za resne težave s hrbtom. V tem članku je pojasnjeno, kaj povzroča
mišično bolečino in kako si lahko ob njej pomagate.

Deli s prijatelji:

Najpogostejši vzroki bolečine v mišicah

Bolečina v mišicah ali muskelfiber (mialgija) se lahko pojavi na primer po intenzivni športni ali nenavadni telesni dejavnosti. Povzročijo pa jo lahko tudi pomanjkanje mineralov, na primer kalcija ali magnezija, in nekatere bolezni (npr. fibromialgija).

 • Poškodba mišic: Pri športih, pri katerih je potrebno hitro začenjanje in prenehanje gibanja (nogomet, tenis), se lahko pojavijo razpoke, nateg ali modrice. Zadnji dve stanji povzročata bolečino ob pritisku ali premiku, v natrganem mišičnem vlaknu ali mišici pa poleg tega nastane modrica.
 • Mišični krči: Tovrstno mišično bolečino pogosto povzroči pomanjkanje magnezija ali hud telesni napor pri športu. Povečano znojenje poveča izgubljanje magnezija. To pogosto povzroči mišične krče v mečih.
 • Mišična napetost: Nastanek napetosti pospešujejo slaba drža in številne ure sedenja. Mišično bolečino v ramah, vratu ali hrbtu lahko povzročita tudi napačen premik ali šibkost mišic. Pojavi se lahko tudi mišična bolečina v vratu. Prizadeti predeli so običajno trdi na dotik in občutljivi na pritisk.
 • Bolezni mišic: Vnetje mišic lahko sprožijo povzročitelji, na primer bakterije (tetanus) ali virusi (virusi gripe). Povzročijo jo lahko tudi nevnetne bolezni, na primer hipotiroidizem.

Bolečina v mišicah, še zlasti zaradi natega ali krčev, bo običajno izginila sama. Če ne veste, kaj je povzročilo mišično bolečino, ali če se simptomi ne izboljšajo v nekaj tednih, obiščite zdravnika. To velja tudi, če sumite na natrgano mišično vlakno ali mišico.

Bolečine v mišicah in sklepih 6

V človeškem telesu je približno 650 mišic. Mišica z največjo površino leži na površini prsnega koša in se imenuje latissimus dorsi. Najmočnejša mišica v našem telesu pa je mišica za žvečenje in se imenuje masseter.

Napetosti

So najpogostejši vzrok difuzne bolečine v mišicah

Toplota in gibanje

Sta glavna blažilca

Protibolečinska sredstva

Sproščajo blokade in zagotavljajo podporo

Kaj pomaga pri bolečini v mišicah? Kaj lahko storite

Bolečina v mišicah je lahko stiskajoča, ščipajoča ali zbadajoča na različne načine, odvisno od osnovnega vzroka. Če niste prepričani o vzroku simptomov ali ste se poškodovali ali zboleli, se vedno posvetujte z zdravnikom. Zdravnik lahko opravi potrebno diagnostiko in določi ustrezno zdravljenje. Pri bolečini v mišicah so to lahko:

 • fizioterapija,
 • masaža,
 • analgetična mazila ali tablete,
 • akupunktura.

Bolniki lahko izbirajo med številnimi terapevtskimi pristopi, ki jih lahko za lajšanje bolečine v mišicah uporabljajo doma. Pri akutni bolečini najprej s protibolečinskimi zdravili prekinite bolečinski cikel, da vam nekoliko odleže in bolečina ne postane kronična. Tablete Aspirin® ustavijo bolečinske prenašalce in bolečina bo popustila. Zato se boste spet lažje gibali.

Uporabite toploto. Na boleč predel pod prho usmerite curek vroče vode ali si privoščite vročo kopel s sprostitvenimi dodatki. Čaroben učinek imajo lahko infrardeča svetloba, topli obliži ali preprosta plastenka z vročo vodo.

Končno tudi ob akutni bolečini ostanite mirni. Stres nima pomembne vloge samo pri pojavu bolečine, ampak jo tudi ojači in povzroči dodatno napetost. Opravljajte redne vaje za sproščanje, npr. jogo, avtogeni trening ali vaje za sproščanje mišic. 

O ustreznem protibolečinskem zdravljenju se posvetujte z zdravnikom. S tem ne odlašajte predolgo. Zdravljenje kronične bolečine je precej zahtevnejše.

Kako preprečevati bolečino v mišicah

Ali želite dolgotrajno preprečiti akutno vsakodnevno bolečino? Začnite se gibati! Redna telesna dejavnost, ki ni obremenjujoča za sklepe in hrbet, na primer kolesarjenje, plavanje ali pohodništvo, vas bo ohranila gibljive, vaše kosti in mišice pa močne. Telesno dejavnost povečujte polagoma, pred njo pa se vedno primerno ogrejte. Poskrbite, da se bodo morebitne poškodbe lahko zacelile, in shujšajte, če je treba. S tem boste zaščitili tudi medvretenčne ploščice in preprečili zaskrbljujočo lumbalgijo.

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin® Direkt ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?

Bolečine v mišicah in sklepih 9

Kako ravnati ob bolečini v sklepih

Vsakodnevna bolečina v sklepih je lahko veliko breme. Sklepi so navsezadnje ključne točke našega premikanja. Bolečina v sklepih ovira zaporedja gibov, kar krepi neustrezne gibe in slabo držo. Ne povzroči je vedno resna bolezen. Preberite si kaj lahko storite in kako se lahko v prihodnje zavarujete pred bolečino v sklepih.

 • Najpogostejši vzroki bolečih sklepov
 • Pravilna razlaga simptomov
 • Možni protiukrepi
 • Ali je treba sklepe ob bolečini premikati ali morajo mirovati?

Kaj povzroča bolečino v sklepih?

Bolečina v sklepih se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov: po eni strani jo lahko povzročijo bolezni, kot so revmatizem oz. vnetje sklepov, po drugi strani pa so tovrstni simptomi tudi pogosti spremljevalci bolezni, kot je gripa.

V nasprotju s kronično starostno obrabo sklepov (artrozo) je akutna sklepna bolečina običajno posledica čezmernega telesnega naprezanja. To pomeni neposredno mehansko obremenjevanje sklepov. Sem spadajo tudi modrice, izpahi, zvini ali čezmeren napor, npr. pri nekaterih športih ali zaradi čezmerne telesne mase.

Posledično bolečino lahko razdelimo na:

 • Začetno bolečino, ki se pojavi takoj ob premiku sklepa.
 • Nočno bolečino in bolečino v mirovanju, ki se pojavi v mirovanju, pogosto med spanjem.
 • Bolečino ob obremenitvi, ki se pojavi ob obremenjevanju sklepa.
Bolečine v mišicah in sklepih 10

Pri zdravljenju bolečine v sklepih je pomembno razlikovati med mehanskimi in bolezenskimi vzroki. Na primer pri akutnem vnetju sklepov ali poškodbah pri športu je najbolje, da zdravljenje vodi zdravnik. Bolečino bodo v večini primerov olajšale tablete Aspirin®. To bo omogočilo večjo gibljivost sklepov in olajšalo pravilno izvajanje ostalih ukrepov.

Opozorilni simptomi

Poškodovani in čezmerno obremenjeni sklepi bolijo. To je še posebej pogosto pri mlajših ljudeh. Pri starejših ljudeh se sklepna bolečina pojavlja zlasti zaradi artroze. Dozdevno sklepno bolečino lahko povzroči tudi vnetje burz ali kit. Spodaj opisani ukrepi so dobre možnosti zdravljenja pri vseh navedenih primerih. Nekateri simptomi pa zahtevajo posebno pozornost. Še zlasti pri sočasni prizadetosti številnih sklepov se nemudoma posvetujte z zdravnikom. Poiščite zdravniško pomoč, če opazite naslednje simptome:

 • otekanje, rdečino in toploto sklepa,
 • naraščajočo vročino,
 • kožo v okolici sklepa, ki je občutljiva na dotik, boleča, otekla ali razpokana,
 • na pritisk občutljivo, bolečo, oteklo ali razpokano kožo v okolici sklepa.

V takih primerih bo zdravnik ugotovil vzroke in določil ustrezno zdravljenje.

Pogost vzrok akutne bolečine

je čezmerno naprezanje

Artroza

Povzroča bolečino v sklepih pri starejših

Gibanje in toplota

podpirata zdravljenje

Kaj lahko storite, da preprečite bolečino v sklepih

Pri bolečem sklepu se je dolgo priporočalo mirovanje. Ta način ravnanja se ni izkazal kot zelo učinkovit. Bolečino lahko celo poslabša, namesto da bi pomagal. Zato kljub bolečini v sklepih ostanite dejavni! Na sklepe lahko pozitivno vplivate, če redno telovadite.

Vse gibanje ni enako. Izberite si šport, pri katerem sklepov ne obremenjujete veliko, jih pa veliko premikate. Sem spadajo na primer:

 • plavanje,
 • kolesarjenje,
 • hoja.

Za mišice in sklepe so koristne fizioterapevtske vaje in terapije. Krepijo mišice, kar nato stabilizira sklepe in spodbuja gibljivost.

Tu je še nekaj drugih možnosti, ki jih lahko uporabite za ravnanje z bolečimi sklepi

 • Poleg vztrajnostnega treninga je za vaše sklepe pomemben trening moči. Močnejše okoliške mišice lahko uravnovesijo zunanje sile.
 • Izogibajte se enostranskemu obremenjevanju. Tega povzroča na primer prenašanje težkih vreč ali škatel.
 • Shujšajte. Vsak kilogram preveč pomeni čezmerno obremenjevanje sklepov, tudi če tega takoj ne čutite. Dolgoročno se bo pokazala obraba. Z izgubo telesne mase lahko ublažite tudi akutno bolečino.
 • S protibolečinskimi sredstvi prekinite bolečinski cikel. To bo razbremenilo sklep in vam omogočilo manj boleče izvajanje posameznih telesnih vaj.
 • Za ublažitev bolečine in sprostitev okoliških mišic si lahko pomagate tudi s toploto ali hladom.

Zanimive povezave

 

Bolečine v mišicah in sklepih 13

Bolečina v vratu

Ni nepomembna.

Klikni in preberi
Bolečine v mišicah in sklepih 14

Bolečine v hrbtu

Napetost ali bolezen?

Klikni in preberi
Bolečine v mišicah in sklepih 15

Vsestransko uporabne tablete Aspirin®

Ne lajšajo samo glavobolov, ampak tudi bolečine v hrbtu, vratu in mišicah

Klikni in preberi

 1. Casser, Hasenbring, Becker, Baron, 2016: Rückenschmerzen und Nackenschmerzen
 2. Henningsen, Schiltenwolf, 2017: Muskuloskelettale Schmerzen