Pregled pogostih težav s hrbtom

En sam napačen gib je dovolj, da si poškodujete hrbet in vrat. Bolečine v hrbtu in vratu so zato pogoste. Kaj se dogaja, če vas boli hrbet? Kaj so vzroki za to in katere vrste zdravljenja so na voljo?

Deli s prijatelji:

Vzroki za bolečine v hrbtu in diagnoza

Bolečine v hrbtu so danes pogosta težava. Vzrokov je veliko, na primer pomanjkanje gibanja ali slaba drža. Človeško telo, vključno s hrbtom, se želi gibati in postati močnejše. Nič čudnega ni, če se hrbtenica in drugi deli telesa sčasoma začnejo upirati zlorabi.

Bolečine v hrbtu običajno povzročajo napete mišice in tega ne smemo jemati zlahka. V odsotnosti zdravljenja se začetna napetost lahko hitro razvije v akutne bolečine v hrbtu. Simptomi se včasih razširijo na celotno hrbtenico, od ledvenih do vratnih vretenc. Stisnjen živec v hrbtu lahko povzroči, da bolečina seva v roke, dlani ali noge.

Žal vsakdo, ki trpi zaradi kroničnih bolečin v hrbtu, samodejno privzame napačno držo, da si olajša bolečine. To povzroči zmanjšanje gibljivosti in poslabša simptome. Pri dolgotrajnih bolečinah v hrbtu je zato nujno ustrezno zdravljenje.

Bolečine v hrbtu 6

Informacije: Približno dvanajst odstotkov ljudi ima bolečine v hrbtu vsak dan. Bolečine v hrbtu so eden najpogostejših vzrokov za nezmožnost za delo.*

*raziskava na nemškem trgu

Različne oblike bolečin v hrbtu

Niso si vse bolečine v hrbtu enake: različni dejavniki, kot so vzrok, trajanje ali resnost, so povezani tudi z razlikami v simptomih. Delimo jih na

 • nespecifične bolečine v hrbtu, pri katerih s kliničnim pregledom ni mogoče najti organskih vzrokov, in
 • specifične bolečine v hrbtu, npr. če bolečino povzroča nepravilnost hrbtenice ali če je mogoče jasno določiti izvorno točko (mišice, medvretenčna ploščica).

Zdravniki razlikujejo tudi med akutno, subakutno in kronično bolečino v hrbtu. Prva je opredeljena tako, da traja največ šest tednov. Simptomi običajno izginejo sami od sebe. Subakutni simptomi trajajo več kot šest tednov. Bolečina, ki po dvanajstih tednih še vedno ne mine, je opredeljena kot kronična bolečina v hrbtu.

Pri diagnosticiranju ima zdravnik na voljo številne možnosti za določitev vzroka in resnosti težave. Prvi korak je vedno podroben pogovor z bolnikom, ki med drugim vključuje vprašanja o naslednjem:

 • mesto bolečine,
 • sevanje bolečine (v določen predel telesa),
 • trajanje,
 • napredovanje, predhodni pojavi bolečine,
 • preteklo zdravljenje in rezultati,
 • čas pojava, med določenimi dejavnostmi,
 • povezani simptomi.

Glede na diagnozo in s tem vzrok bolečine v hrbtu bo zdravnik začel ustrezno zdravljenje.

Možnosti zdravljenja bolečin v hrbtu

Kirurški posegi se lahko uporabljajo za zdravljenje določenih bolečin v hrbtu. Kadar ni mogoče najti specifičnega vzroka za simptome, se zdravniki običajno zatečejo k zdravljenju simptomov. Uporabljata se zdravljenje z zdravili in zdravljenje brez zdravil.

Najpogostejše možnosti zdravljenja bolečin v hrbtu brez zdravil so:

 • masaža,
 • toplotna terapija,
 • fizioterapija,
 • gibalna in športna terapija,
 • sproščanje (npr. z avtogenim treningom).

Če se bolniki, ki trpijo zaradi akutnih do zmerno hudih bolečin v hrbtu, težko kosajo z vsakdanjimi opravili, lahko uporabljajo zdravila proti bolečinam, kot so tablete Aspirin®. Vendar je treba zdravila obravnavati kot zgolj spremljajoče zdravljenje, ki bolniku omogoča nadaljevanje vsakodnevnih aktivnosti. Uporabljati se smejo samo kratek čas. O uporabi zdravil se predhodno pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

Poleg zdravnika mora tudi bolnik aktivno sodelovati pri zdravljenju. Ne glede na to, ali bolnik trpi zaradi bolečin v hrbtu, vratu ali ramenih, se mora izogibati napačni drži, ki bi poslabšala napetost in običajno povzročila še več bolečin. Iz enakih razlogov se odsvetujeta tudi dolgotrajno počivanje v postelji in telesna neaktivnost. Če bolečina to dopušča, je priporočljiva lažja telesna aktivnost.

Kaj storiti proti bolečinam v hrbtu?

Zdravnik lahko predpiše blagodejne masaže za lajšanje mišične napetosti. Pred masažo maserja podrobno seznanite s svojimi simptomi. Prepričajte se, da je ustrezno usposobljen.

Poleg specifičnega zdravljenja si lahko pomagate tudi z nekaj splošnimi ukrepi. Ker bolečine v hrbtu pogosto povzroča napetost v mišicah, lahko ogrevanje sprosti zakrčene mišice in olajša spremljajoče bolečine.

Poleg uporabe steklenice z vročo vodo ali blazine s češnjevimi koščicami so na voljo še druge možnosti, med katerimi jih je nekaj naštetih spodaj:

 • okoli prizadetega območja ovijte volnen šal ali krpo,
 • vroča prha ali kopel ne bo sprostila samo mišic,
 • na boleče mesto za deset do dvajset minut usmerite infrardečo svetilko.;

Napetost

To je velikokrat vzrok za bolečine v hrbtu.

Telesna vadba

Okrepite hrbtne in trebušne mišice.

Diagnoza

Če niste prepričani, se posvetujte z zdravnikom.

Bolečine v hrbtu 7

Zdravila za lajšanje bolečin v hrbtu

Če so vse druge metode neuspešne, se bolniki pogosto sprašujejo, kaj lahko še naredijo proti težavam s hrbtom. Če imajo nujne opravke in trpijo, si še posebej želijo, da bi bolečina čim hitreje izginila. Za lajšanje akutnih bolečin v hrbtu se lahko uporabljajo protibolečinska zdravila na osnovi acetilsalicilne kisline, kot so tablete Aspirin®.

Kaj narediti proti bolečinam v hrbtu, ko nič več ne pomaga?

Če vzrokov za bolečine v hrbtu ni mogoče natančno določiti, poslušajte svoje telo. Ste veliko pod stresom? Psihosomatska komponenta bolečin v hrbtu je še posebej pogosta v povezavi z depresijo. Razmislite tudi o tej možnosti in se o tem pogovorite z zdravnikom.

Preprečevanje bolečin v hrbtu

Izvajate lahko nekatere preventivne ukrepe, ki preprečujejo, da bi hrbtne mišice sploh postale napete. Izogibajte se nepravilni drži na delovnem mestu. Če veliko sedite, se občasno sprehodite. To je dobro tudi za hrbet. Poskrbite, da bo delovno mesto prijazno za vaš hrbet, denimo s prilagoditvijo višine mize in sedeža vašemu telesu. Vaš delodajalec je dolžan skrbeti za vaše zdravje v okviru varnosti in zdravja pri delu.

Toplota, masaže ali zdravila so primerni zlasti za akutne bolečine v hrbtu. Razmislite o treningu hrbta ali vajah za hrbet, da odpravite mišično napetost, ki je vzrok bolečine. Hrbtne mišice lahko okrepite s posebnimi vajami. Pomembno je, da doma redno izvajate te vaje.

Hrbtne mišice lahko izboljšate tudi z redno telesno vadbo in vajami za krepitev, s čimer boste pridobili potrebno stabilnost in gibljivost. Vendar ne pozabite okrepiti tudi trebušnih mišic. Tudi te prispevajo k stabilnosti hrbtenice.

Pregled izdelkov Aspirin®

Tablete Aspirin® 500mg, Aspirin® Direkt ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?

Klikni in preberi

Bolečine v hrbtu 9
 1. Casser, Hasenbring, Becker, Baron, 2016: Rückenschmerzen und Nackenschmerzen