Domača sredstva proti nahodu – zdravila in druge tehnike | Aspiri


Simptomi smrkanja – prehlad in nahod gresta pogosto z roko v roki

Prehlad in nahod? To je pogosta kombinacija, saj so simptomi nosu med najpogostejšimi simptomi virusne okužbe. V nadaljevanju si preberite več o vzrokih prehlada, njegovem nastanku in poteku.

 

 

Deli s prijatelji

Zakaj prehlad zdaj povzroča nahod?

Kašelj, hripavost idr. – vse to so znani simptomi prehlada. Ljudje imajo težave s simptomi nosu, kot so izcedek iz nosu ali tudi nahod, razmeroma pogosto, saj virusi prehlada napadejo in okužijo nosno sluznico. Sluznica se vname, poveča tvorbo izločkov in nabrekne.

Zdravniki nahod, tj. vnetje nosne sluznice, imenujejo rinitis. Ker je običajno obenem prizadeta tudi sluznica obnosnih votlin (sinuzitis) se je uveljavil izraz rinosinuzitis.

Nahod 6

Ali ste vedeli?

Ali vam teče iz nosu in kihate? To so značilni zgodnji znaki bližajočega se prehlada, saj telo poskuša iz zgornjih dihal odstraniti viruse. Kihanje pa lahko z draženjem povzročijo tudi drugi tujki, na primer prah ali pelod.

Nahod: več kot samo izcedek iz nosu

Imate nahod in ne morete več dihati skozi nos? Verjetno prebolevate okužbo zgornjih dihal.
Vneta sluznica nosu in sinusov lahko povzroči različne simptome:

 • pogosto kihanje, zlasti v začetnih fazah,
 • ščemenje ali srbenje nosu,
 • izcedek iz nosu ali nahod,
 • glavobol,
 • težave pri dihanju skozi nos.

Nahod pogosto oslabi voh in okus. Ti simptomi kot tudi rinitis in izcedek iz nosu običajno izginejo po dveh tednih.
Če se to ne zgodi, obiščite zdravnika, da se posvetujete o zdravljenju prehlada.

Drugi vzroki nahoda

Vzrok izcedka iz nosu ali zamašenega nosu ni vedno prehlad. Nahod lahko povzročajo tudi drugi dejavniki:

 • Povečana prekrvitev nosne sluznice: Če je sluznica preobčutljiva na dejavnike iz okolja (npr. stres), se krvne žile razširijo. Povečana prekrvitev povzroči »zaporo« nosu (vazomotorični rinitis).
 • Dražljivci: Nahod se lahko pojavi, če pride nos v stik s snovmi, ki dražijo sluznico. Trdovraten (kroničen) nahod se lahko pojavi pri ljudeh, ki so pogosto izpostavljeni dimu, plinom ali prahu (npr. pri delu).
 • Deformacija nosnega septuma: Če nosni septum ni raven, ampak je ukrivljen, je to idealno zatočišče za povzročitelje. To pogosto privede do prehlada z zamašenim nosom.

Toda to so manj pogosti vzroki, ki pridejo v poštev, če je mogoče kot vzrok nahoda izključiti prehlad ali alergijo ali če ima bolnik trdovraten izcedek iz nosu brez očitnega vzroka.

Alergije kot vzrok nahoda?

V odsotnosti drugih značilnih simptomov, npr. bolečine v telesu ali bolečine v grlu, je lahko vzrok izcedka iz nosu alergija. V tem primeru imajo bolniki običajno trdovraten nahod in druge simptome, kot so naslednji, in ne samo nahod:

 • srbenje nosu,
 • solzenje oči,
 • oteženo dihanje in
 • izpuščaj.

Alergije povzročajo alergeni, vključno s pelodom, živalskimi dlakami, pršicami in plesnijo. Če niste prepričani, kaj je vzrok vašega trdovratnega nahoda, prosite zdravnika za alergijski test, da boste lažje ugotovili, ali imate rinitis, povezan z alergijo.

Nahod 7

Vaša lekarna vam lahko ponudi hitro olajšanje neprijetnega nahoda, ki so mu lahko pridruženi glavobol, bolečina v žrelu, bolečina v telesu in vročina. Aspirin® Complex vsebuje učinkovito kombinacijo učinkovin, ki lajšajo bolečino ob prehladu in čistijo nos.

Nasveti za preprečevanje

Kaj storiti ob nahodu v prihodnje? Najboljši nasvet za preprečevanje je skrb za zdrav imunski sistem. K temu lahko prispevajo uravnotežena, z vitamini bogata prehrana, dovolj spanja in redna telesna dejavnost. Zlasti priporočljivi so vztrajnostni športi, kot so plavanje, tek ali kolesarjenje.
Nujna je tudi higiena. Redno si umivajte roke, še zlasti v hladnem delu leta. Takrat so virusi najštevilnejši. Pogosto prezračevanje lahko prepreči pojav izcedka iz nosu pozimi, saj poveča vlažnost v sobi in preprečuje izsušitev sluznice. Virusno breme v sobnem zraku zmanjšuje tudi prezračevanje.

Trajanje in potek nahoda

Trdovraten nahod pogosto napravi hladno obdobje leta še manj prijetno, kot je že sicer. Prizadeti želijo vedeti zlasti, kako si lahko pri nahodu najbolj pomagajo. Zbrali smo najpomembnejše informacije o trajanju in poteku nahoda, da bi lahko obvladovali bolezen, tudi če imate izcedek iz nosu ali nahod. Ali je trajanje nahoda mogoče napovedati?

Ali je trajanje nahoda mogoče napovedati?

Kako dolgo nahod sploh traja? To vprašanje je za obolele še posebej pomembno, vendar je žal nanj precej težko odgovoriti. Izcedek iz nosu in pozneje nahod povzroči okužba nosne sluznice z virusi prehlada. Čas, ki ga telesna obramba potrebuje, da uspešno premaga vsiljivce, je lahko različen. Nahod običajno mine v slabem tednu.

Nekateri dejavniki pa lahko na trajanje nahoda vplivajo negativno in pomembno podaljšajo čas okrevanja:

 • Patogeni, ki so postali odporni, in morebitna pridružena okužba (dodatna bakterijska okužba) dodatno obremenijo organizem.
 • Osnovne bolezni, zaradi katerih je neposredno prizadet in oslabljen imunski sistem (npr. astma, kronična vnetna črevesna bolezen ali okužba z virusom HIV).
 • Nezmožnost zadostnega počivanja dodatno obremenjuje telo in je še en dejavnik, zaradi katerega telo teže premaguje viruse prehlada.

Glavni simptomi prehlada izginejo s preostalimi šele, ko ima imunski sistem moč in čas, da izkorenini povzročitelje. Točnega trajanja do konca nahoda zato torej ni mogoče vedno napovedati.

Nahod 9
Vzroki nahoda

Zlasti virusi prehlada, ki naselijo in okužijo nosno sluznico

Trajanje in potek

Trajanje in potek nahoda je težko napovedati. Običajno traja en teden

Faze nahoda

Potekajo zelo različno in se kažejo z različnimi simptomi (npr. izcedkom iz nosu ali zamašenim nosom)

Lajšanje

Za vsako fazo nahoda so na voljo preskušena domača sredstva in zdravila

Značilen potek nahoda

Tudi če točnega trajanja nahoda ni mogoče jasno določiti, ima vsaj naslednji značilni vzorec:

 • Doba inkubacije: Virusi se na nosni sluznici razširijo v času od okužbe do pojava prvih simptomov. Obolela oseba običajno ne ve, da je okužena in da bo prebolevala nahod. Edino, kar takrat morda čuti, je utrujenost ali rahlo slabo počutje.
 • Izcedek iz nosu: Če imunski sistem ni več sposoben premagovati virusov, se kot simptom pokaže nahod. Sluznica namreč poskuša povzročitelje najprej odstraniti iz nosu z redkim izločkom.
 • Nahod: S trajanjem nahoda v nosni sluznici nastane vnetje in povzroči oteklino sluznice. Povečana prostornina povzroča bolniku občutek zamašenega nosu in mu otežuje dihanje. Izloček zdaj postane tudi bolj židek.
 • Faza okrevanja: Ko telesna obramba čez nekaj dni prevlada nad povzročiteljem, se končno začne okrevanje in nahod počasi pojenja.

Kako oboleli z nahodom prehaja skozi posamezne faze, je odvisno od imunskega sistema in splošnega stanja. Na voljo pa so nekateri domači pripravki in nekatera učinkovita zdravila, ob katerih je prehlad znosnejši. Če ste se naveličali zamašenega nosu in drugih simptomov, je na voljo Aspirin® 500 mg obložene tablete. To zdravilo ne le ublaži glavobol in bolečino v telesu ob prehladu ter zbije vročino, ampak lahko tudi zmanjša otekanje nosne sluznice. Aspirin® Complex, ki ima vazokonstriktivni učinek, zmanjša prekrvavitev in otekanje nosne sluznice in sinusov, obenem pa zavira tudi nastajanje izločkov. To pomeni, da lahko bolniki dihajo lažje.

Usekovanje zamašenega nosu: kako se to pravilno počne

Pravilno usekovanje nosu je pomembno, še zlasti kadar je nos zamašen. S tem si obe strani nosu očistite enako dobro. Kako se to pravilno počne?

Pomembno je, da si nos useknete zelo rahlo in z le malo pritiska. Priporočljivo je tudi, da si vsako nosnico useknete posebej. Pri tem seveda uporabite čist robček, sicer se lahko virusi vrnejo v nos. Širjenje virusov prehlada lahko zmanjšajo tudi preprosti ukrepi, kot je umivanje rok po usekovanju nosu.
Preskušena zdravila za prehlad

Preskušena zdravila za prehlad

Nahod največkrat poteka običajno. Pogostemu kihanju sledi izcedek iz nosu. Ko se nos nato zamaši, postane dihanje težje in včasih prav zares težko. To lahko moti tudi spanec. Ko je končno nos vnet zaradi usekovanja ali ko dihanje postaja vse težje, se številni sprašujejo, kaj bi jim pomagalo premagati nadležni nahod. Še zlasti želijo hitro spet prosto zadihati ljudje s stresnim poklicnim ali zasebnim življenjem. Številni, ki prebolevajo prehlad in nahod, se zatečejo k preskušenim domačim sredstvom. V nadaljevanju so opisani najpomembnejši načini zdravljenja.

Zdravila iz lekarne

 • Dekongestivna nosna pršila običajno olajšajo dihanje. Dolgoročno pa lahko tudi škodujejo nosu. Ob uporabi, ki nepretrgano traja dlje kot sedem dni, se lahko uporabnik nanje navadi in nimajo več zadostnega učinka. Poleg tega delujejo samo v nosu, ne pa tudi v sinusih.
 • Oteklino sluznice v nosu in sinusih lahko pomagajo zmanjšati tudi peroralna zdravila. Večsimptomski izdelki ali kombinirani pripravki običajno vsebujejo dekongestiv in analgetik (protibolečinsko sredstvo) za zdravljenje sočasnih simptomov, kot so rinitis, bolečina in vročina.
Nahod 11

Aspirin® Complex vsebuje kot dekongestivno učinkovino psevdoefedrinijev klorid. Ta deluje vazokonstriktivno, kar pomeni, da se otekanje nosne sluznice zmanjša za do šest ur. Ker se ta učinkovina jemlje skozi usta in ne daje lokalno, povzroči vazokonstrikcijo tudi v obnosnih votlinah, tako se obnosne votlin lahko lažje očistijo...

Katera domača sredstva so na voljo za prehlad?

Domača sredstva proti prehladu z nahodom so pogosto bolj zapletena od zdravil, zato je zanje v pogosto stresnem vsakodnevnem življenju morda teže najti čas. Blažje simptome nahoda je mogoče lajšati z različnimi domačimi sredstvi in nasveti:

 • Inhalacije ob nahodu: Inhalacije par esencialnih olj, npr. poprove mete ali kamilice, naj bi imele protivnetni učinek in vlažijo dihala.
 • Izpiranje: Izpiranje nosu s fiziološko raztopino prav tako vlaži sluznico in lahko zmanjša število povzročiteljev:
 • Obilno pitje: Zadosten vnos tekočine se je izkazal kot posebej učinkovit domači ukrep ob nahodu. Pomaga vlažiti nosno sluznico od znotraj.
 • Drgnjenje prsnega koša: Številni menijo, da je drgnjenje prsnega koša z esencialnimi olji (npr. mentolom) ali posebnimi pripravki iz lekarne izjemno prijetno. Vendar pa običajno ne skrajša trajanja nahoda.
 • Toplota: Prijetna toplota je pri zdravljenju prehlada pomemben zaveznik. Izboljša pretok krvi v nosu in omogoča imunskemu sistemu boljšo obrambo pred povzročitelji. Mimogrede, zelo podoben učinek ima pikantna hrana, v kateri so različne sestavine (npr. kapsaicin in čili), ki lahko prav tako očistijo nos.

Ni izboljšanja na vidiku? Nahod bi moral po približno enem tednu pojenjati. Če se nadaljuje kljub inhalacijam in drugemu zdravljenju ali če postaja stalen, se posvetujte z zdravnikom. Ta lahko točno diagnosticira bolezen in priporoči zdravljenje.

Nahod 12

Nahod ponoči?

Za boljši spanec: Poskusite ležati z rahlo dvignjenim vzglavjem. S tem boste zmanjšali oteklino sluznice in izboljšali dihanje.

Nahod 13

Pregled izdelkov Aspirin®

Tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin® Complex ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?

Klikni in preberi