Kako lahko zdravite bolečino v grlu in ostale težave z grlom?

Težave pri požiranju, praskanje v grlu in morebiten hripav glas so značilni simptomi ob začetku prehlada. Toda kaj povzroči bolečino v grlu, ki pogosto sledi? Kaj hitro ublaži simptome? Ob poslabšanju simptomov in okužbi žrela so dobri nasveti dragoceni. Marsikdo najpozneje ob oteženem požiranju ne ve več točno, kako ravnati. Prehlad se lahko kaže z različnimi simptomi v grlu. Preberite si, kako jih lahko razlikujete in kako jih lahko obvladate.

Deli s prijatelji:

Širjenje povzročiteljev kot vzrok bolečine v grlu

Najpogostejši vzrok je okužba zgornjih dihal (nosu, sinusov in žrela) z virusi. Prehlad lahko povzroči več kot 200 povzročiteljev. Zato ni presenetljivo, da se pri ljudeh pojavlja od dvakrat do trikrat na leto1. Okužba povzroči vnetje sluznice žrela, ki postane rdeča in otekla. Bolečina v grlu je običajno prvi znak začetka prehlada, ki se pogosto pojavlja vzporedno z nahodom. To ne pomeni, da so ljudje z bolečino v grlu dovzetnejši za prehlad. Vneto grlo se lahko pojavi kot le eden od simptomov ali pa popolnoma neodvisno od česar koli drugega. Okužba žrelne sluznice z virusi prehlada se lahko pozdravi brez posledic.

Vneto grlo je tako pogosto zato, ker sta nos in grlo prva vrata, skozi katera povzročitelji vstopijo v telo. Eden od mehanizmov za njihovo odstranjevanje je sluznica. Mrzlo vreme, npr. v zimskih mesecih, povzroči skrčenje žil v tem področju na hladnem zraku. Poleg tega se tudi pogosteje izsušijo. Zmanjšana prekrvavitev in pridruženo zmanjšano nastajanje sluzi omogočata virusom, da se naselijo v grlu in ga okužijo.

Vsaka bolečina v grlu ni enaka: Razlikujemo različne vrste bolečine v grlu, odvisno od tega, kateri del grla je prizadet:

 • vnetje žrela (faringitis),
 • vnetje žrelnic ali angina (tonzilitis),
 • vnetje grla (laringitis).

Vse tri klinične slike se po simptomih pogosto razlikujejo. Medtem ko je za faringitis značilen praskajoč občutek v grlu, je prvi znak laringitisa hripav glas. Tonzilitis se običajno pojavlja z zelo hudo bolečino v grlu, ki lahko sega do ušesa. Vsa tri stanja se lahko pojavijo tudi obenem, če se na primer sočasno vnameta grlo in žrelo. 

Drugi vzroki bolečine v grlu

Bolečina v grlu je značilen simptom prehlada. V nekaterih primerih jo lahko povzroči druga bolezen, npr.:

 • gripa
 • alergije,
 • škrlatinka, ošpice, mumps,
 • infekcijska mononukleoza.

Drugi možni vzroki bolečine v grlu so dražljivci v okolju, npr. cigaretni dim, zelo suh zrak in prah. Dražijo tudi sluznico in lahko povzročijo praskajočo bolečino v grlu ali kašelj. Pogost vzrok bolečine v področju grlu je tudi čezmerno napenjanje glasu, npr. ob petju na koncertu.

Ali lahko preprečim bolečino v grlu?

Najprej je treba preprečiti prehlad, ki je pogost vzrok bolečine v grlu. Po eni strani to pomeni krepitev imunskega sistema. Pri tem so pomembni zdrava in uravnotežena prehrana, redna telesna dejavnost in dovolj spanja. Koristno je dobro vlaženje sobnega zraka z običajnim prezračevanjem in/ali sobnimi vlažilci.

Za preprečevanje vnetega grla je pomembno tudi, da preprečite vstop virusnih povzročiteljev v telo. Pogost vir virusnih okužb je javni promet. Če je mogoče, se mu izognite. To ni vedno mogoče, zato bodite pozorni na higieno rok, da po stiku ob držanju droga ali podobne površine odstranite klice. Pri preprečevanju virusnih okužb in bolečine v grlu je lahko koristno tudi ohranjanje vlažne (obilno pitje) in tople (šal okrog vratu) sluznice.

Lajšanje simptomov: kako preprečevati bolečino v grlu?

Za lajšanje bolečine v grlu, ki je povezana s prehladom, so na voljo različni domači pripravki. Med drugim so se kot koristni izkazali naslednji ukrepi:

 • Obilno pitje: Če je mogoče, vsak dan popijte vsaj dva litra tekočine. Najprimernejša sta voda in nesladkan čaj. Če je sluznica žrela vneta, lahko bolečino olajša na primer žajbljev čaj.
 • Drugo učinkovito domače sredstvo za lajšanje bolečine v grlu je toplota. Poskrbite za topel vrat, na primer z mehko krpo ali šalom.
 • Priljubljeno domače sredstvo za lajšanje bolečine v grlu je tudi grgranje. Za ublažitev simptomov lahko pogrgrate pol čajne žličke soli, raztopljene v skodelici tople vode.
 • Kaj še pomaga pri bolečini v grlu? Najpomembneje je, da počivate in zagotovite telesu dovolj časa za regeneracijo.

Vendar pa si je ob bolečem grlu pogosto nemogoče vzeti odmor od vsakodnevnega življenja. Številni ljudje morajo hoditi na delo ali skrbeti za družino. V tem primeru je potrebno sredstvo, ki hitro ublaži bolečino v grlu in druge simptome. Protibolečinski in protivnetni pripravki iz lekarne so običajno na voljo brez recepta.

Bolečina v grlu 6

Nasvet: Dobra izbira pri bolečini v grlu ob zamašenem nosu in obnosnih votlinah ter vročini je tudi zdravilo Aspirin® Plus C. Ne ublaži samo bolečine, ampak ima tudi protivnetni učinek. 

Bolečina v grlu in vročina: kdaj obiskati zdravnika?

Bolečino v grlu je običajno mogoče učinkovito olajšati z znanimi domačimi sredstvi ali pripravki iz lekarne. Nekateri simptomi pa vzbujajo skrb in morate čim hitreje poiskati zdravniško pomoč.

 • zelo huda ali vse močnejša bolečina v grlu,
 • visoka vročina (39 stopinj Celzija ali več),
 • otekel vrat, zaradi katerega je dihanje težko ali omejeno,
 • dodatna bolečina v trebuhu in slabost.

Zdravnika obiščite tudi, če se simptomi ne izboljšajo v treh dneh. Posvetujte se z osebnim zdravnikom. Po potrebi vam lahko predpiše zdravilo, ki bo hitro ublažilo bolečino v grlu.

 

Okužbe dihal

Običajno so glavni vzrok bolečine v grlu in se pogosto pojavljajo v povezavi s prehladom.

Okužbe

Preprečujemo jih lahko s preprostimi higienskimi ukrepi

Zdravljenje

Domači pripravki lahko ublažijo lažje simptome. Alternativa so izdelki iz lekarne.

 

Bolečina v grlu 7

Kaj je faringitis?

Če se bolečina v grlu poslabša bolj kot običajno, je lahko vzrok faringitis ali vnetje žrela. Kaj je vzrok? Kako je mogoče ublažiti bolečino?

Vnetje grla se običajno pojavi kot del prehlada v jesenskih ali zimskih mesecih. Tudi faringitis povzročajo značilni prehladni virusi, kot so rinovirusi, adenovirusi, virusi parainfluence ali koronavirusi. Razlikuje se od bolečine v grlu, in sicer se v grlu pojavi boleče vnetje. Pri tem je bolečina v grlu glavni simptom. Faringitis je običajno zelo boleč in tudi nalezljiv.

Redek vzrok bolečine v grlu so bakterije, na primer streptokoki. Bakterije lahko vstopijo tudi ob oslabljenem imunskem sistemu zaradi virusne okužbe (sekundarna okužba). Vnetje se nato lahko razširi na nebnici. Zdravnik lahko po belo-rumenkasti oblogi na nebnicah prepozna angino oz. tonzilitis.

Bolečina v grlu 9

Koristne informacije: Če je sluznica žrela nepretrgano vneta več kot tri mesece, se medicinsko to imenuje kronični faringitis. V nasprotju z akutnim vnetjem ga ne povzročijo virusi, temveč zunanji vplivi. Tako lahko na primer čezmerno kajenje cigaret ali kemikalije poškodujejo občutljivo sluznico v grlu. Zdravnika obiščite , če se simptomi ne izboljšajo v treh dneh.

Simptomi faringitisa

Prvi znaki vnetega grla so naslednji simptomi:

 • praskanje v grlu,
 • bolečina v grlu,
 • oteženo požiranje (disfagija),
 • grob, suh občutek,
 • vneta pordela sluznica žrela.

Bolečino pogosto spremljata glavobol in bolečina v telesu. Posebna oblika faringitisa, ki prizadene mezgovnice (stranske pramene), je lateralni faringitis. Mezgovnice potekajo ob straneh žrela ter so ob vnetju močno pordele in otekle. Drugi značilni simptomi so močna bolečina v grlu, oteženo požiranje, bolečina v ušesih in glavobol ter splošna oslabelost. Za jasno diagnozo je treba obiskati zdravnika.

Zdravljenje faringitisa

 • V nasprotju z bakterijsko okužbo, ki se lahko zdravi z antibiotiki, se (večinoma) virusni faringitis zdravi simptomatsko. Proces zdravljenja lahko podprete z istimi domačimi pripravki kot pri običajni bolečini v grlu. Nasvet: Veliko pijte, da bo sluznica v grlu ostala vlažna in da iz telesa izperete povzročitelje.
 • Zeliščni čaji z žajbljem lahko zmanjšajo vnetje in spodbudijo prekrvavitev.
 • Vroči obkladki ali toplo mleko so prav tako blagodejni za grlo.

Poleg tega lahko pri spoprijemanju z akutnim faringitisom uporabite protivnetne in protibolečinske izdelke iz lekarne.

Če sumite, da imate kronično bolezen, se najprej obrnite na zdravnika, da ugotovi vzrok. Po diagnozi se čim bolj izogibajte navedenim vzročnim dejavnikom. Bolečina v grlu po nekaj tednih običajno izgine.

Težave pri požiranju in disfagija

V povezavi z bolečino v grlu se občasno pojavljajo tudi težave pri požiranju. Možen vzrok tega je vnetje požiralnika ali sluznice žrela.

Bolečina v grlu 10

Povzetek: Požiranje

Na dan požiramo približno 1000- do 2000-krat, česar običajno niti ne opazimo, čeprav gre za kompleksen refleks. Požiranje lahko v splošnem razdelimo v tri faze:

 1. V fazi priprave ali transporta v ustih (oralna faza) zobje najprej razkosajo vstopajočo hrano, jezik pa jo pomeša s slino. Kaša hrane nato iz ust vstopi v žrelo, kar sproži refleks požiranja.
 2. Začetek faze požiranja (faringealna faza). Kaša hrane se iz žrela prenese v požiralnik. Različne anatomske strukture poskrbijo, da grlo pri tem ostane zaprto, da se prepreči vstop hrane v sapnik.
 3. V ezofaringealni fazi (ezofagealna faza) kaša hrane vstopi v požiralnik in se z valovitim gibanjem mišic prenese v želodec.

Prvo fazo je še mogoče zavestno nadzorovati, faza požiranja in ezofagealna faza pa potekata brez našega (hotenega) vplivanja.
 

Zakaj se pri požiranju pojavijo težave?

Težave pri požiranju lahko prizadenejo vsakogar. So celo pogosto navajani simptom. Od kepe v grlu do praskajočega občutka in bolečine v grlu: simptomi so lahko precej različni. Glede na vzrok simptoma se lahko pokaže na različne načine. Ker so pri požiranju udeležene številne telesne strukture, se lahko vzroki za težave pri požiranju pojavijo na številnih mestih:

 • Težave pri požiranju pogosto povzroči vnetje sluznice ust ali žrela, ki je pogosto pri prehladu. Poleg teh simptomov imajo oboleli tudi simptome, kot sta bolečina v grlu ali prehlad.
 • Drug mogoč vzrok težav pri požiranju je vnetje sluznice požiralnika. Še zlasti oteži uživanje trdne hrane.
 • Bolečina pri požiranju lahko izvira tudi iz želodca. Vhod v želodec običajno zapira posebna mišica, ki kaši hrane preprečuje, da bi se vrnila v požiralnik. Če je njena funkcija motena, lahko kisla želodčna vsebina doseže vrh in tam povzroči pekočo bolečino (zgago).

Kaj je disfagija?

Disfagija je težava s požiranjem. Kaže se z različnimi simptomi, npr. ovirano gibljivostjo jezika, šibkim žrelnim refleksom ali pogostim kašljanjem. Raznoliki so tudi sprožilci disfagije. Možni vzroki so poškodbe v predelu glave in vratu, bolezni sodelujočih mišic, možganska kap ali druge nevrološke bolezni ter spremembe, povezane s staranjem. Če sumite na disfagijo, se posvetujte z zdravnikom.

Bolečina pri požiranju: Kaj lahko storite

Najprej je treba ugotoviti vzrok težav s požiranjem. Ali gre za neškodljivo vnetje? Ali so prizadete sodelujoče mišice? Da bi bili prepričani, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom. Glede na diagnozo vam lahko priporoči ustrezno zdravljenje.

Če bolečino na primer povzroča vnetje ustne sluznice, lahko pomagajo posebne ustne vodice za izpiranje. Če so simptomi povezani z bolečino v grlu zaradi prehlada, so na voljo protibolečinski in protivnetni pripravki.

Pregled izdelkov Aspirin®

Tablete Aspirin®  500mg, Aspirin® Migran ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?

Bolečina v grlu 11
 1.  Goebel, 2012: Die Kopfschmerzen, 3. Auflage
 2.  Chrubasik, Martin, 1996: Zur Behandlung akuter und chronischer Schmerzen