Prehlad ne prizadene samo nosu, ampak tudi sinuse

Če se pri prehladu pojavita glavobol in/ali bolečina ob pritisku na obraz, gre verjetno za akutno okužbo sinusov. V nadaljevanju si preberite o značilnih simptomih sinuzitisa in zdravilih, ki lahko pomagajo.

 

Deli s prijatelji

Kateri simptomi so značilni za sinuzitis?

Nahoda in vnetja obnosnih votlin samo po simptomih pogosto ni mogoče razlikovati. Razlog je to, da se sinuzitis (vnetje obnosnih votlin) običajno pojavlja sočasno z iztekanjem iz nosu (rinitisom). Medicinsko to imenujemo rinosinuzitis. Bolniki pogosto navajajo:

  • zamašen nos,
  • izcedek iz nosu,
  • omejeno sposobnost dihanja skozi nos in slabši voh,
  • splošno slabo počutje,
  • glavobol,
  • bolečino ob pritisku na obraz, ki je močnejša, ko se bolnik skloni.

Glede na bolečino ob pritisku je pogosto mogoče ugotoviti, kateri sinus je prizadet zaradi prehlada. Bolečina v predelu čela in oči na primer nakazuje vnetje frontalnega sinusa. Bolečina okrog čeljusti ali lic nakazuje verjetno vnetje maksilarnega sinusa. Značilne simptome zlahka zamenjamo z zobobolom. Maksilarni in frontalni sinus sta najpogostejša sinuzitisa.

Nastanek sinuzitisa

Nos in sinusi so povezani z ozkimi povezovalnimi vodi, imenovanimi ostiji. Ko se nosna sluznica okuži, lahko okužba skozi ostije vstopi v obnosne votline in povzroči sinuzitis. Danes se celo domneva, da se bo v obnosne votline razširila vsaka okužba nosne sluznice.

Sinuzitis  6

Sinuzitis se lažje pojavi, če je nosna sluznica močno otekla in se zato kopičijo izločki. Ostiji so v tem primeru zamašeni in obnosne votline nezadostno prezračene, kar ustvarja idealno gojišče za povzročitelje.

Sinuzitis večinoma prizadene vse sinuse. To so votline v lobanji, ki so prav tako opete s sluznico. Sinuse ali obnosne votline delimo na štirih vrste, in sicer od zgoraj navzdol: frontalni sinus, etmoidalni sinus, sfenoidalni sinus in maksilarni sinus.

Sinuzitis  7
Sinuzitis in rinitis

Sinuzitis se običajno pojavi z močnejšim glavobolom in zlasti pritiskom v sinusih.

Pojav

Sinuzitis se pojavi, kadar se okužba nosne sluznice skozi ostije razširi v sinuse.

Zdravljenje

Zdravila z dekongestivno učinkovino psevdoefedrinijevim kloridom učinkujejo dekongestivno in lahko v nasprotju z nosnimi pršili sežejo vse do ostijev.

Domači pripravki

Sinuzitis lahko lajšamo tudi z vdihavanjem pare in uporabo infrardeče svetlobe.

Sinuzitis  9

Pregled izdelkov Aspirin®

Tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin® Migran ali Aspirin® Plus C? Kateri je pravi izdelek zame?