Kako z Dnevnikom migrenskih glavobolov pravilno beležite glavobole

Hudi glavoboli v presledkih ali migrene so huda obremenitev za prizadeto osebo in pomenijo izziv za zdravnika. Bolečino mora pravilno opredeliti le na podlagi preiskav, ki so mu na voljo, in bolnikovega opisa. Dnevnik migrenskih glavobolov to nalogo poenostavi. Kako deluje?

Deli s prijatelji:

Prednosti dnevnika glavobolov

  • Zdravniku pomaga pri diagnostiki
  • Določitev vrste glavobola
  • Lahko pomaga odkriti sprožilce glavobolov
  • Podlaga za zdravljenje glavobolov

Diagnostika je pogosto težka

Glavoboli imajo številne in različne vzroke ter neštete sprožilce. Zato je nedvomna določitev točnega vzroka pri posameznem primeru še posebej težka. Ali simptome povzročajo spremembe vremena? Ali gre za tenzijski glavobol? Je to morda migrena? Ali kaj popolnoma drugega? Negotovost je lahko zelo obremenjujoča in lahko končno celo okrepi pojavljanje glavobolov.

Migrenski glavobol 6

Dnevnik glavobolov pomaga pri diagnostiki in zdravljenju glavobolov ali migren. Ta dnevnik za migreno in druge glavobole je zasnovala ekipa strokovnjakov pod vodstvom profesorja dr. Hartmuta Göbla s Klinike za bolečino v Kielu, da bi poenostavili dolgotrajno opazovanje simptomov. Zdravnik in bolnik lahko pri odkrivanju vzrokov in sprožilcev ter načrtovanju ustreznega zdravljenja sodelujeta.

Ocena z dnevnikom migrenskih glavobolov

Dnevnik migrenskih glavobolov olajša dolgotrajnejše skrbno opazovanje poteka glavobola. Povezave in sprožilci se pogosto hitro pokažejo. Med drugim pomaga pri odgovoru na naslednja vprašanja:

  • Koliko glavobolov je imel bolnik v zadnjem mesecu?
  • Kako hudi so bili simptomi?
  • Kateri so bili možni sprožilci?
  • Kateri simptomi so se pojavili pri glavobolu?
  • Kakšna točno je bila bolečina?

V ta migrenski dnevnik si opažanja zapisujte več tednov ali tako dolgo, kot vam je predpisal zdravnik, in mu predložite tako zbrane podatke. Na tej podlagi bo lahko oblikoval pomembne zaključke. Migrena je na primer verjetna, če so glavoboli običajno enostranski in jih spremljajo simptomi, kot sta slabost in bruhanje. Bolniki, ki poročajo o obojestranskem, topem, stiskajočem glavobolu, imajo morda tenzijske glavobole.

Dnevnik migrenskih glavobolov pa ne pomaga samo zdravniku: svoje zdravstveno stanje lahko spremlja tudi bolnik. Z natančnim beleženjem okoliščin, povezanih z glavoboli, lahko ugotavlja morebitne sprožilce, da se jim lahko pozneje izogiba in tako preprečuje nove zagone. To za bolnika ne pomeni samo velike razbremenitve, ampak mu lahko omogoči tudi pomembno in zlasti trajno zmanjšanje jemanja zdravil.

Poiščete ga lahko tukaj:

Vzroki

Pomaga poiskati sprožilce glavobola

Olajša diagnostiko

Ali trpite zaradi glavobolov ali migren?

Podpora

Zdravnik vam lahko predpiše ustrezno zdravljenje

Migrenski glavobol 7

Pregled izdelkov Aspirin®

Obložene tablete Aspirin® 500 mg, Aspirin® Migran ali Aspirin® Direkt? Kateri je pravi izdelek zame?

Klikni in preberi
 

Migrenski glavobol 9