Pogosto zastavljena vprašanja

Aspirin® uporabniki dobro prenašajo, če ga uporabljajo skladno z navodili. To dokazuje tudi dejstvo, da ga že več kot 100 let uporablja na milijone ljudi, kar je izjemen dokaz varnosti in učinkovitosti. Vendar lahko tudi Aspirin® kot vsa druga zdravila povzroča neželene stranske učinke. Informacije o možnih neželenih učinkih in interakcijah z drugimi zdravili najdete v navodilih za uporabo.
Acetilsalicilno kislino so kot aktivno sestavino izdelkov Aspirin® pri družbi Bayer odkrili pred več kot 100 leti in jo od takrat nenehno razvijajo. Med drugim znanstvenikom z vsega sveta družba Bayer podeljuje nagrado International Aspirin Award za nova znanstvena spoznanja na področju raziskav izdelkov Aspirin®.

V Sloveiniji Aspirin® prodajajo samo kot blagovno znamko družbe Bayer. Zato velja pravilo: samo oznaka Aspirin pomeni, da gre za izviren izdelek družbe Bayer.

Generična zdravila se lahko od izvirnega izdelka razlikujejo po sestavinah pomožnih snovi in tehnologijah izdelave.
Da. Če s tabletami Aspirin® zdravimo akutne bolečine, gripo ali prehlad, je potreben odmerek acetilsalicilne kisline v višini od 500 do 1.000 mg. Ta odmerek zdravila ne povzroča medsebojnih interakcij na majhne odmerke acetilsalicilne kisline, ki jih jemljete vsak dan za preprečevanje ponovitev kardiovaskularnih dogodkov.
Številne raziskave potrjujejo redke neželene učinke, povezane s kratkotrajno uporabo Aspirina

Večja analiza raziskav (meta-analiza) o aspirinu za lajšanje bolečine, zniževanje povišane telesne temperature in simptomov povezanih s prehladom, je pokazala, da so neželeni učinki na prebavila zelo redki, prav tako pa tudi ostali zapleti, povezani z jemanjem aspirina. Analiza je zajela 67 kliničnih raziskav, objavljena pa je bila v ugledni reviji Drugs in R&D,[1], november 2011.

 

Analiza raziskav – tako imenovana metaanaliza potrjuje varnostni profil aspirina pri kratkotrajnem zdravljenju blage do srednje močne bolečine in vročine ob prehladu ali gripi, kadar se jemlje v skladu z navodili. Obsegala je 20 let raziskav in zajemala pretežno enkratno uporabo zdravila za zdravljenje bolečine. Vključeni bolniki so bili na videz zdrave osebe srednjih let, brez znanega tveganja za gastrointestinalne zaplete.

 

Rezultati so pokazali, da je do učinkov na prebavila prišlo samo pri enem od 111 bolnikov, kar je primerljivo terapiji s placebom (9,9 vs. 9,0 odstotka, p<0.01) in pomeni manj kot 1 % razlike. Ugotovitve so skladne s tistimi, o katerih so poročali v že objavljenih analizah.

 

“Aspirin so preizkušale generacije ljudi, kljub temu pa so napačna razumevanja glede varnosti kratkotrajne uporabe še danes lahko precenjena. Rezultati nove analize pri zdravih osebah srednjih let so pomirjujoči tako za zdravnike kot tudi milijone ljudi, ki večinoma jemljejo en odmerek Aspirina – za kratkotrajno lajšanje bolečine, povišane telesne temperature ali bolečine povezane s prehladom ali gripo,” je dejal dr. Angel Lanas z Univerze v Zaragozi in vodilni avtor raziskave. “V naši izčrpni metaanalizi je bilo zaznati nizko pojavnost neželenih učinkov, vključno z večjimi gastrointestinalnimi (GI) zapleti, ki so jih prijavljali bolniki. Navidezno odsotni so bili tudi ostali zapleti, povezani z odmerjanjem in trajanjem zdravljenja z aspirinom, ki ga običajno uporabljamo za lajšanje bolečine, zniževanje povišane telesne temperature in znakov, povezanih s prehladom ali gripo.”

 

V metaanalizi so primerjali rezultate poročil bolnikov o neželenih učinkih ob uporabi aspirina in placeba. Rezultati kažejo, da je bilo celotno tveganje za pojav neželenih gastrointestinalnih učinkov ob aspirinu v primerjavi s placebom, nizko. Ob uporabi aspirina je obstajala majhna, a statistično povečana možnost za dispepsijo ali razdražen želodec, v primerjavi s placebom.

 

Resni gastrointestinalni neželeni učinki so bili zelo redki (eden z aspirinom in trije s placebom). Pri ostalih neželenih učinkih ni bilo razlik med aspirinom in placebom, prav tako med raziskavo ni prišlo do nobene možganske krvavitve.

 

Metaanalizo je financiralo podjetje Bayer HealthCare. Vključevala je individualne podatke iz študij, ki jih je zastavil Bayer HealthCare do 31. marca 2008. Akademski avtorji so imeli popoln dostop do vseh podatkov v študijah, interpretirali so rezultate in imeli popoln nadzor nad končno verzijo članka. Bayerjevi avtorji so prispevali tako k interpretaciji podatkov kot pripravi besedila.

 

O Aspirinu za lajšanje bolečine

Že več kot 120 let se ljudje po svetu zanašajo na Aspirin za hitro in učinkovito lajšanje bolečine. Aspirin je tako tudi danes prepoznan kot preverjeno, zaupanja vredno in stroškovno učinkovito protibolečinsko sredstvo. Kadar se ga uživa kratkotrajno v skladu z navodili, je zelo redko povezan z resnimi neželenimi učinki. Aspirin je eno najbolj raziskanih zdravil v zgodovini. Številne študije enkratne uporabe za zdravljenje različnih indikacij (migrena, glavoboli tenzijskega tipa, zobobol, itd.) so pokazale, da se Aspirin v odmerkih za zdravilo, ki se izdaja brez recepta, dobro prenaša.

 

 

 

Izjave, ki se nanašajo na prihodnost

To sporočilo za tisk lahko vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in temeljijo na trenutnih domnevah ter napovedih vodstva skupine Bayer oziroma njenih podskupin. Različna znana in neznana tveganja, negotovosti ter drugi dejavniki lahko pripeljejo do bistvenih razlik med tukaj podanimi napovedmi in dejanskimi rezultati, finančnim stanjem, razvojem ali uspešnostjo poslovanja družbe. Med te dejavnike sodijo dejavniki, omenjeni v javnih poročilih družbe Bayer, ki so dostopna na Bayerjevem spletnem mestu www.bayer.com. Družba ne prevzema nikakršne odgovornosti za posodabljanje izjav, ki se nanašajo na prihodnost, ali njihovo prilagajanje prihodnjim dogodkom oziroma okoliščinam.

 

Reference

[1] Lanas, et al. Short-Term Aspirin Use for Pain and Cold: Gastrointestinal Adverse Effects. Drugs in R&D 2011;11(3):277-288

Aspirin® vsebuje acetilsalicilno kislino, katere mehanizem delovanja je podrobno dokumentiran in opisan. Danes vemo, da acetilsalicilna kislina predvsem preprečuje nastanek prostoglandinov, ki povzročajo bolečine, zvišano telesno temperaturo in vnetne procese. Deluje tako, da lajša bolečine, znižuje zvišano telesno temperaturo in blaži vnetja.
Čeprav je Aspirin® združljiv z večino predpisanih zdravil, vam svetujemo, da se v primeru jemanja kakšnih drugih zdravil pred uživanjem posvetujete s svojim zdravnikom. Če na primer jemljete antikoagulantna zdravila proti strjevanju krvi, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, protina ali artritisa, se morate pred uživanjem izdelkov Aspirin® posvetovati s svojim zdravnikom. Več informacij o medsebojnem vplivu izdelkov Aspirin® in drugih zdravil ali o drugih tveganjih poiščite v priloženih navodilih za uporabo.
Izdelke Aspirin med prvim in drugim trimesečjem nosečnosti ne smemo uporabljati, razen, če so nujno potrebna, kar pa presodi zdravnik. V tretjem trimesečju je jemanje tablet Aspirin odsvetovana.
Ne, izdelki blagovne znamke Aspirin ne vsebujejo glutena, zato jih lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo oziroma glutensko enteropatijo.
Ne, izdelki blagovne znamke Aspirin® ne vsebujejo mlečnega sladkorja, zato jih lahko uživajo tudi bolniki z laktozno intoleranco.
Farmacevtska podjetja bolnikom ne smejo dajati brezplačnih vzorcev zdravil.
Acetilsalicilno kislino, aktivno sestavino zdravila Aspirin®, je kot kemično čisto in stabilno obliko leta 1897 skupaj s svojo ekipo sintetiziral mlad kemik pri družbi Bayer, dr. Felix Hoffmann. Dve leti pozneje se je na nemškem trgu pojavila acetilsalicilna kislina pod imenom Aspirin®.
Prva črka A izhaja iz besede acetil, ki je glavna sestavina acetilne kisline v molekuli aktivne učinkovine – acetilsalicilne kisline. Drugi zlog »spi« izhaja iz imena rastline Spiraea ulmaria, ki proizvaja salicin – sladkorno kombinacijo salicilne kisline. Salicilna kislina je osnovna surovina, iz katere izločajo acetilsalicilno kislino. V času prve stabilne sinteze acetilsalicilne kisline je bila »-in« najpogostejša končnica imen zdravil.
Izdelke blagovne znamke Aspirin®, ki jih je mogoče kupiti v Sloveniji, proizvajajo izključno v obratu družbe Bayer v Bitterfeldu. Od začetka proizvodnje oktobra 1992 na 12 proizvodnih linijah proizvedejo do 6.000 tablet na minuto. Vsako leto obrat v Bitterfeldu proizvede približno 2,3 do 2,5 milijarde tablet Aspirin®.
Na vrh strani