Pogosto zastavljena vprašanja

Aspirin® uporabniki dobro prenašajo, če ga uporabljajo skladno z navodili. To dokazuje tudi dejstvo, da ga že več kot 100 let uporablja na milijone ljudi, kar je izjemen dokaz varnosti in učinkovitosti. Vendar lahko tudi Aspirin® kot vsa druga zdravila povzroča neželene stranske učinke. Informacije o možnih neželenih učinkih in interakcijah z drugimi zdravili najdete v navodilih za uporabo.
Acetilsalicilno kislino so kot aktivno sestavino izdelkov Aspirin® pri družbi Bayer odkrili pred več kot 100 leti in jo od takrat nenehno razvijajo. Med drugim znanstvenikom z vsega sveta družba Bayer podeljuje nagrado International Aspirin Award za nova znanstvena spoznanja na področju raziskav izdelkov Aspirin®.

V Sloveiniji Aspirin® prodajajo samo kot blagovno znamko družbe Bayer. Zato velja pravilo: samo oznaka Aspirin pomeni, da gre za izviren izdelek družbe Bayer.

Generična zdravila se lahko od izvirnega izdelka razlikujejo po sestavinah pomožnih snovi in tehnologijah izdelave.
Da. Če s tabletami Aspirin® zdravimo akutne bolečine, gripo ali prehlad, je potreben odmerek acetilsalicilne kisline v višini od 500 do 1.000 mg. Ta odmerek zdravila ne povzroča medsebojnih interakcij na majhne odmerke acetilsalicilne kisline, ki jih jemljete vsak dan za preprečevanje ponovitev kardiovaskularnih dogodkov.
Aspirin® vsebuje acetilsalicilno kislino, katere mehanizem delovanja je podrobno dokumentiran in opisan. Danes vemo, da acetilsalicilna kislina predvsem preprečuje nastanek prostoglandinov, ki povzročajo bolečine, zvišano telesno temperaturo in vnetne procese. Deluje tako, da lajša bolečine, znižuje zvišano telesno temperaturo in blaži vnetja.
Čeprav je Aspirin® združljiv z večino predpisanih zdravil, vam svetujemo, da se v primeru jemanja kakšnih drugih zdravil pred uživanjem posvetujete s svojim zdravnikom. Če na primer jemljete antikoagulantna zdravila proti strjevanju krvi, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, protina ali artritisa, se morate pred uživanjem izdelkov Aspirin® posvetovati s svojim zdravnikom. Več informacij o medsebojnem vplivu izdelkov Aspirin® in drugih zdravil ali o drugih tveganjih poiščite v priloženih navodilih za uporabo.
Izdelke Aspirin med prvim in drugim trimesečjem nosečnosti ne smemo uporabljati, razen, če so nujno potrebna, kar pa presodi zdravnik. V tretjem trimesečju je jemanje tablet Aspirin odsvetovana.
Ne, izdelki blagovne znamke Aspirin ne vsebujejo glutena, zato jih lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo oziroma glutensko enteropatijo.
Ne, izdelki blagovne znamke Aspirin® ne vsebujejo mlečnega sladkorja, zato jih lahko uživajo tudi bolniki z laktozno intoleranco.
Farmacevtska podjetja bolnikom ne smejo dajati brezplačnih vzorcev zdravil.
Acetilsalicilno kislino, aktivno sestavino zdravila Aspirin®, je kot kemično čisto in stabilno obliko leta 1897 skupaj s svojo ekipo sintetiziral mlad kemik pri družbi Bayer, dr. Felix Hoffmann. Dve leti pozneje se je na nemškem trgu pojavila acetilsalicilna kislina pod imenom Aspirin®.
Prva črka A izhaja iz besede acetil, ki je glavna sestavina acetilne kisline v molekuli aktivne učinkovine – acetilsalicilne kisline. Drugi zlog »spi« izhaja iz imena rastline Spiraea ulmaria, ki proizvaja salicin – sladkorno kombinacijo salicilne kisline. Salicilna kislina je osnovna surovina, iz katere izločajo acetilsalicilno kislino. V času prve stabilne sinteze acetilsalicilne kisline je bila »-in« najpogostejša končnica imen zdravil.
Izdelke blagovne znamke Aspirin®, ki jih je mogoče kupiti v Sloveniji, proizvajajo izključno v obratu družbe Bayer v Bitterfeldu. Od začetka proizvodnje oktobra 1992 na 12 proizvodnih linijah proizvedejo do 6.000 tablet na minuto. Vsako leto obrat v Bitterfeldu proizvede približno 2,3 do 2,5 milijarde tablet Aspirin®.
Na vrh strani